Logo
Logo

Hoe de conversie verhogen op je Website of Webshop?

Datum:
30-03-2024
Auteur:
Stefano Zinken
Categorie:
Hoe conversie verhogen voor je website webshop

Inleiding tot conversie optimalisatie

In de digitale wereld van vandaag is het hebben van een website niet langer voldoende. Het ware succes ligt in het vermogen om bezoekers te converteren naar actiegerichte gebruikers, of dat nu door een aankoop, een aanmelding voor een nieuwsbrief, of een aanvraag voor meer informatie is. Maar hoe de conversie verhogen op je website is vaak de kunst. Het verhogen van conversies op je website vereist namelijk meer dan alleen intuïtie; het vereist een strategische benadering en een diepgaand begrip van wat je publiek motiveert.

In deze uitgebreide gids duiken we in de essentie van conversieoptimalisatie, onderzoeken we effectieve strategieën om je huidige conversieratio te analyseren en te verbeteren, en bieden we inzichten om je website te transformeren in een conversiemachine. Met praktische tips, diepgaande kennis en actiegerichte adviezen, is dit artikel je ultieme hulpmiddel om het volledige potentieel van je website te ontsluiten.

Begrijpen van Conversieoptimalisatie

Wat is Conversieoptimalisatie?

Voordat we kijken naar de vraag "Hoe de conversie verhogen op je Website of Webshop?", moeten we eerst begrijpen wat conversieoptimalisatie is. Conversieoptimalisatie, of Conversion Rate Optimization (CRO), is het systematische proces van het verhogen van het percentage bezoekers van je website die een gewenste actie uitvoeren. Dit kan variëren van het kopen van een product tot het inschrijven op een e-maillijst. Het fundament van CRO ligt in het begrijpen hoe bezoekers navigeren op je site, wat hen motiveert, en wat hen ervan weerhoudt conversies te voltooien.

Belangrijke feiten:

 • Gemiddeld conversiepercentage over industrieën: ~2.35%.
 • Top 25% websites converteren op 5.31% of hoger.

Waarom is de conversie verhogen essentieel voor jouw Website?

Het belang van conversieoptimalisatie kan niet genoeg benadrukt worden. Het draait niet alleen om het verhogen van verkoop; het verbetert ook de gebruikerservaring en maximaliseert de ROI van alle verkeersgenererende inspanningen. Door te focussen op CRO, investeer je in het efficiënter maken van je bestaande verkeer, wat leidt tot betere prestaties zonder noodzakelijkerwijs meer te spenderen aan acquisitie.

 • Impact op ROI: Elke verbetering in conversiepercentage verhoogt direct de ROI van bestaande en toekomstige marketinginspanningen.
 • Verbetering van de gebruikerservaring: Door het websiteontwerp en de content te optimaliseren voor conversies, verbeter je automatisch de navigatie en bruikbaarheid voor je bezoekers.

Verschillende Soorten Conversies

Conversies kunnen variëren afhankelijk van de specifieke doelen van je website. De meest voorkomende types zijn:

 • Verkoop: Directe aankopen op e-commerce websites.
 • Leads: Aanmeldingen voor meer informatie of offerteaanvragen.
 • Aanmeldingen: Inschrijvingen voor nieuwsbrieven of accounts.

Door te definiëren wat een 'conversie' voor jouw website betekent, kun je gerichtere optimalisatiestrategieën ontwikkelen en de prestaties nauwkeurig meten.

Wat is mijn huidige conversieratio? Hoe analyseer je dit?

Voordat je verbeteringen kunt aanbrengen, is het essentieel om te begrijpen waar je nu staat. Het analyseren van je huidige conversieratio geeft inzicht in de effectiviteit van je website en helpt bij het identificeren van gebieden die aandacht nodig hebben.

Hoe meet je de huidige conversieratio?

Het meten van je conversieratio is relatief eenvoudig: het is het percentage van de bezoekers dat de gewenste actie uitvoert. Je kunt dit berekenen door het aantal conversies te delen door het totaal aantal bezoekers en het resultaat te vermenigvuldigen met 100 om een percentage te krijgen.

Voorbeeld: Als je website in een maand 10.000 bezoekers heeft en 200 verkopen genereert, is je conversieratio (200/10.000)*100 = 2%.

Belangrijke tools:

 • Google Analytics: Voor het bijhouden van conversies en het analyseren van verkeersbronnen.
 • Hotjar of Crazy Egg: Voor heatmaps en gedragsanalyses die inzicht geven in hoe gebruikers navigeren op je site.
Hoe de conversie verhogen op je Website

Identificeren van knelpunten in je conversieproces

Een lage conversieratio kan wijzen op knelpunten in je conversieproces. Deze knelpunten kunnen variëren van technische problemen tot problemen met de inhoud of navigatie van je website.

 • Gebruik van heatmaps: Heatmaps laten zien waar gebruikers klikken, scrollen en hun tijd doorbrengen op je pagina's. Gebieden met weinig interactie kunnen wijzen op irrelevantie of onduidelijkheid.
 • Gedragsanalyses: Gedragsstromen in Google Analytics tonen de paden die gebruikers op je site nemen. Een hoge uitval bij specifieke stappen kan een knelpunt aanduiden.
 • Feedback van gebruikers: Directe feedback kan inzichten bieden die je niet via data alleen kunt krijgen. Tools zoals enquêtes of feedbackformulieren zijn waardevol.

Het belang van A/B-testen

A/B-testen, of split-testing, is een methode waarbij twee versies van een webpagina worden vergeleken om te zien welke beter presteert. Dit is een cruciaal onderdeel van conversieoptimalisatie omdat het gebaseerd is op daadwerkelijke gebruikersinteracties in plaats van veronderstellingen.

 • Implementatie: Gebruik tools zoals Google Optimize om verschillende elementen van je pagina te testen, zoals CTA-knoppen, koppen, afbeeldingen, enz.
 • Analyse: Evalueer welke variant de hoogste conversieratio heeft en implementeer deze veranderingen op je site.

Hoe de conversie verhogen op je Website?

Nu we de basis hebben gelegd voor het begrijpen en analyseren van conversieratio's, is het tijd om specifieke strategieën te verkennen die je kunt implementeren om de conversie op je website te verhogen. Deze acties zijn gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring, het verfijnen van je content, en het optimaliseren van je websiteontwerp.

Verbeter de Laadsnelheid van je Website

Een van de snelste manieren om de conversieratio te verhogen, is door de laadsnelheid van je website te verbeteren. Onderzoek toont aan dat een vertraging van slechts één seconde in de laadtijd van een pagina kan leiden tot een verlies van 7% in conversies.

 • Statistieken: Volgens Google verwacht 53% van de mobiele sitebezoekers dat een pagina binnen drie seconden laadt.
 • Tips voor verbetering:
  • Comprimeer afbeeldingen en gebruik moderne formaten zoals WebP.
  • Minimaliseer het gebruik van JavaScript en CSS.
  • Gebruik content delivery networks (CDN) om de laadtijd te versnellen.
  • Implementeer lazy loading voor afbeeldingen en video's.

Optimaliseer de Gebruikerservaring (UX)

Een intuïtieve en gebruiksvriendelijke website leidt niet alleen tot een betere gebruikerservaring maar kan ook je conversieratio aanzienlijk verhogen.

 • Belang van een responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is voor alle apparaten, vooral smartphones.
 • Navigatie: Zorg voor een eenvoudige en duidelijke navigatiestructuur die gebruikers helpt snel te vinden wat ze zoeken.
 • Formulier optimalisatie: Vereenvoudig formulieren en vraag alleen om de meest noodzakelijke informatie.

Gebruik van Overtuigende Call-to-Actions (CTA's)

CTA's zijn cruciaal voor het leiden van gebruikers naar conversie. Het ontwerp, de plaatsing en de boodschap van je CTA's kunnen een enorme impact hebben op de effectiviteit ervan.

 • Voorbeelden van effectieve CTA's: "Start nu je gratis proefperiode", "Download de gids", "Neem contact op".
 • Plaatsing: Zorg ervoor dat je CTA's opvallen en geplaatst zijn op logische plekken binnen de gebruikersreis.
 • Ontwerp: Gebruik kleuren en vormen die contrasteren met de rest van je site om de aandacht te trekken.

Inhoud en Aanbiedingen Optimaliseren

Het creëren van overtuigende en relevante inhoud, samen met het strategisch presenteren van je aanbiedingen, is essentieel voor het verhogen van de conversie. Deze sectie duikt in hoe je je inhoud en aanbiedingen kunt afstemmen op de behoeften en de reis van je klant om maximale betrokkenheid en conversie te stimuleren.

Creëer Overtuigende en Waardevolle Inhoud

Kwalitatieve inhoud die aansluit bij de vragen en behoeften van je doelgroep, is cruciaal voor het aantrekken en behouden van bezoekers. Maar hoe maak je inhoud die zowel overtuigt als converteert?

 • Ken je Publiek: Begrijp de pijnpunten, interesses, en behoeften van je doelgroep om relevante en waardevolle inhoud te creëren.
 • Gebruik Aantrekkelijke Formats: Artikelen, blogs, video's, infographics, en casestudy's kunnen de betrokkenheid verhogen en complexe informatie op een toegankelijke manier presenteren.
 • SEO-geoptimaliseerde Inhoud: Integreer relevante zoekwoorden op een natuurlijke wijze in je teksten om zowel lezers als zoekmachines te bedienen.

Optimaliseer Aanbiedingen voor Verschillende Fasen van de Klantreis

Elke klant doorloopt verschillende fasen in hun aankoopreis. Door je aanbiedingen te optimaliseren voor elke fase, kun je de kans op conversie verhogen.

 • Bewustzijn: Bied informatieve inhoud zoals blogs, e-books, en gratis gidsen om waarde te bieden zonder directe verkoop.
 • Overweging: Gebruik casestudy's, productvergelijkingen, en demo's om te laten zien hoe jouw product of dienst het probleem van de klant oplost.
 • Besluit: Bied speciale promoties, gratis proefperiodes, of consultaties aan om de deal te sluiten.

Vertrouwen en Geloofwaardigheid Opbouwen

In een online omgeving is het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid met je publiek essentieel. Implementeer klantbeoordelingen, testimonials, en casestudy's om sociale bewijskracht te tonen en potentiële klanten gerust te stellen.

 • Implementeer Klantbeoordelingen: Toon echte beoordelingen en ratings op je productpagina's om het vertrouwen in je aanbod te verhogen.
 • Casestudy's: Presenteer gedetailleerde casestudy's van succesvolle klanten om de effectiviteit van je product of dienst aan te tonen.
conversie verhogen voor je website of webshop

De aanpak van Website Visie voor jouw marketing succes

Nu je zelf weet hoe de conversie verhogen op je Website kijken we kort naar ons bedrijf Website Visie waar wij deze uitdaging voor jouw oplossen. Website visie speelt een cruciale rol in dit geheel, door niet alleen te focussen op het creëren van een visueel aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke website maar ook door te zorgen voor de juiste inzet van marketingtechnieken die het verkeer naar de site verhogen en dit verkeer omzetten in daadwerkelijke conversies.

Een succesvolle website gaat over meer dan alleen goed design. Het vereist een diepgaand begrip van de doelmarkt, de klantreis, en hoe deze elementen samenwerken binnen het digitale landschap. Bij Website Visie focussen wij daarom voornamelijk op:

 • Gebruiksvriendelijk Ontwerp: Een intuïtieve interface die de gebruikerservaring verbetert en bezoekers aanmoedigt tot actie over te gaan.
 • SEO-Strategieën: Het implementeren van best practices voor SEO vanaf het begin van de website-ontwikkeling zorgt ervoor dat de site zichtbaar is voor de juiste doelgroep via zoekmachines.
 • SEA-Campagnes: Gerichte advertentiecampagnes kunnen helpen om snel verkeer naar de site te trekken, vooral in competitieve markten of tijdens de lancering van nieuwe producten of diensten.

De combinatie van een sterke website visie, effectieve SEO- en SEA-strategieën, en een voortdurende focus op conversieoptimalisatie vormt de basis voor online succes. Het is deze geïntegreerde aanpak die niet alleen zorgt voor de bouw van een geweldige website maar ook garandeert dat deze website bezoekers aantrekt, betrekt, en uiteindelijk converteert. Door aandacht te besteden aan elk aspect van de online aanwezigheid, van de ontwikkeling van de website tot de marketing en conversieoptimalisatie, kunnen bedrijven een krachtige online aanwezigheid opbouwen die resulteert in een aanzienlijke groei en succes op lange termijn.

logo zwart
Samen sparren over de mogelijkheden?
Plan een afspraak

Onze expertises

unnamed
Google beoordeling
4.9

Navigatie

Overig

KvK nr: 92069541
BTW nr: NL865873574B01
IBAN: NL45 INGB 0009 5292 66
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 17:00
Zaterdag & zondag: Gesloten
unnamed
Google beoordeling
4.9
© Website Visie 2024. Alle rechten voorbehouden
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram